Partnership verankert chocolade-onderzoek en -ontwikkeling in België

(18-05-2021) Sparkalis, de food tech incubator van de Puratos Group, en UGent spin-off Cacaolab gaan een partnership aan om het zwaartepunt voor cacao- en chocolade-onderzoek & -ontwikkeling te verankeren in België.

Met Sparkalis' focus op duurzaamheid en Cacaolab’s expertise als R&D-bedrijf gespecialiseerd in innovatie van boon tot praline willen ze wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen op vlak van chocolade versnellen, duurzamere cacaoverwerking creëren en een nieuwe standaard voor chocolade als smaak definiëren. Cacaolab zal dit internationaal Open Innovation Centre (OIC) hosten, waar belanghebbenden elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen creëren. Chocolade.PNG

Het OIC fungeert als innovatief ecosysteem dat de ontwikkeling van nieuwe procedures en producten voor duurzame cacao- en chocoladeverwerking faciliteert en de volgende generatie talent inspireert. Met interne en externe middelen wilt het centrum nieuwe technologieën en innovaties verkennen, innovatieve ideeën in co-creatie uitwerken en samenwerkingen tussen stakeholders (gaande van leveranciers van ingrediënten of apparatuur, chocoladeproducenten, start-ups, kmo's tot wetenschappers vanuit universiteiten en onderzoeksinstellingen en studenten) mogelijk maken. Als open instituut met een breed netwerk wilt het centrum mensen met verschillende vaardigheden, kennis en expertise met elkaar verbinden en innovaties op vlak van chocolade aanwakkeren.

Het OIC zal zijn installaties op pilootschaal en trainingsfaciliteiten  uitbreiden. Door verder te bouwen op zijn analytische apparatuur, een sensorisch laboratorium, ... kan het centrum fysiek testen en co-creatie mogelijk maken en technische ondersteuning blijven leveren. Daarnaast worden de mogelijkheden op vlak van datamining en artificiële intelligentie verkend. Het trainingsaanbod wordt uitgebreid met MOOC's (massive open online cursussen) en online conferenties. Online uitdagingen (bv. ideeëngeneratie, hackathon, crowd ideation & solutions,…) worden mogelijk gemaakt door een virtueel platform.

“Cacaolab zal haar R&D-diensten op bilaterale en vertrouwelijke basis blijven aanbieden aan haar klanten wereldwijd om hen te helpen bij de innovatie van hun producten en productieprocessen. Omdat we sterk geloven in open innovatie en co-creatie zijn we erg blij dat we in Sparkalis een partner hebben gevonden om dit Open Innovation Center te realiseren." Koen Dewettinck, Senior Full Professor aan de UGent, oprichter en CEO van de UGent spin-off Cacaolab
“Cacaolab loopt sowieso voorop in cacao- en chocoladegerelateerd onderzoek. Het heeft een internationale reputatie vanwege de kwaliteit van zijn onderzoek en de onderwijsprojecten die jonge wetenschappers voorbereiden op innovatie. We willen hen helpen groeien en kritische massa creëren op vlak van cacao- en chocolade-onderzoek.” Filip Arnaut, Managing Partner van Sparkalis en R&D Director bij Puratos Cacaolab.jpg

Over Cacaolab

De onderzoeksgroep Food Structure & Function van de Universiteit Gent, onder leiding van professor Koen Dewettinck, is internationaal erkend op het gebied van chocoladewetenschap en -technologie. Dit resulteerde in 2012 in de oprichting van Cacaolab. Deze wetenschapsgedreven UGent spin-off focust op 'Innovatie en opleiding van boon tot praline' door fundamentele wetenschap te vertalen naar praktische oplossingen en toepassingen voor haar klanten in de chocoladeproducerende en -verwerkende industrie, B2B-ingrediëntenfabrikanten en fabrikanten van verwerkingsapparatuur.

Cacaolab contact

Relevante informatie is te vinden op de website van Cacaolab: www.cacaolab.be
E-mail: Claudia.Delbaere@cacaolab.be (General Manager)

Over Sparkalis

Sparkalis is een corporate venture-tak van de Puratos Group, de wereldleider in de B2B-bakkerij-, patisserie- en chocoladesector. Sparkalis' missie is om samen te werken met oprichters van start-ups en innovatieve ondernemers om opwindende ideeën om te zetten in een succesvolle business. Sparkalis zet zich in om te investeren in innovatieve technologieën om samen met toekomstige partners een gezondere en betere ‘voedselafdruk’ te creëren voor de generaties van vandaag en morgen over de hele wereld.

Sparkalis contact
Alle geïnteresseerde innovators kunnen alle relevante informatie vinden op de website van Sparkalis: www.sparkalis.com
E-mail: contact@sparkalis.com

Over Puratos

Puratos is een internationale groep die een volledig assortiment innovatieve ingrediënten en diensten aanbiedt voor de bakkerij-, patisserie- en chocolade-industrie. Het bedient ambachtslieden, industriële spelers, retailers en foodservicebedrijven in meer dan 100 landen wereldwijd. Het hoofdkantoor van Puratos bevindt zich in België, waar het bedrijf werd opgericht in 1919. Puratos wil vooral 'een betrouwbare partner in innovatie' zijn over de hele wereld om hun klanten te helpen voedzaam en smakelijk voedsel te leveren aan hun lokale gemeenschappen, vandaag en morgen.

Perscontact - Puratos Group

Puratos@hkstrategies.com
+32 2737 95 33
Puratos NV / SA Industrialaan 25, 1702 Groot-Bijgaarden, België
www.puratos.com