De UGent opnemen in uw testament begint bij een luisterend oor

U denkt eraan om de UGent op te nemen in uw testament. Dan is de kans groot dat u in contact komt met Terry Ediers en Elien Wanzeele van het Universiteitsfonds. Zij nemen in de eerste plaats tijd om te luisteren naar uw wensen en vragen.

Terry Ediers en Elien Wanzeele

Stel, iemand wil schenken aan de UGent. Hoe pakken jullie dat aan?
ELIEN “Wanneer mensen ons contacteren luisteren we eerst naar hun persoonlijke interesses en motivaties. Waarom denkt iemand aan de UGent? Waarom heeft men affiniteit met een bepaald onderzoek? Wanneer iemand dat wenst, bekijken we samen ook de situatie van de kandidaat-erflater met het oog op de opmaak van het testament. Sowieso raden wij aan om ook een notaris te raadplegen, maar dat is niet verplicht.” 
TERRY “We laten kandidaat-erflaters graag zelf beslissen hoe zoiets in zijn werk gaat. Wanneer mensen bij hen thuis willen afspreken, komen we met plezier langs. Komen ze liever bij ons langs op het Rectoraat, kan dat ook. Voor ons is het belangrijk dat mensen zich comfortabel voelen. We nemen er dan ook alle tijd voor.” 

En als iemand anoniem wil blijven, kan dat? 
TERRY “Ondanks het feit dat persoonlijk contact voor ons heel belangrijk is, hebben we uiteraard alle begrip voor mensen die hun anonimiteit willen bewaren. Laat iemand het contact dus liever telefonisch of per mail verlopen, dan kan dat ook. Ook hierbij is de wens van de kandidaat-erflater het allerbelangrijkste voor ons.” 

"Het is onze opdracht om ervoor te zorgen dat een nalatenschap terechtkomt zoals de testator het voor ogen had"

Terry Ediers en Elien Wanzeele

Waarom kiezen mensen ervoor om aan de UGent te schenken? 
ELIEN
“Wat u schenkt of via een legaat nalaat aan de UGent, gaat voor de volle 100 procent naar het gekozen doel. We merken dat dat voor veel mensen een doorslaggevend argument is. Voor zover we weten zijn we het enige goede doel in Vlaanderen waar dat zo is. Bovendien kan u uw nalatenschap ook heel gericht laten opmaken op basis van uw eigen interesses of affiniteiten.” 
TERRY “Vergeet ook niet dat onze universiteit al meer dan 200 jaar bestaat. De kans is groot dat we er nog eens 200 jaar bijdoen! (lacht). Onze bestaanszekerheid is met andere woorden zeer groot.” 

Hoe begeleiden jullie mensen in hun zoektocht naar wat ze willen steunen aan de UGent? 
ELIEN “Vaak hebben mensen al een idee waarvoor ze hun testament willen opmaken wanneer ze bij ons langskomen. Dat is echter niet noodzakelijk. Bijvoorbeeld een dierenliefhebber die nog twijfelt welk onderzoek hij of zij wil steunen aan de faculteit Diergeneeskunde. Deze mensen helpen we graag verder.” 
TERRY “Ik werk zelf al 30 jaar aan de UGent en weet dus heel goed waar de onderzoekers mee bezig zijn en waar de noden en maatschappelijke uitdagingen liggen. Binnen de UGent zijn er 1001 mogelijkheden waar een bijdrage een groot verschil kan maken. Het is onze opdracht om ervoor te zorgen dat een nalatenschap terechtkomt zoals de testator het voor ogen had.”

Legatenbrochure

In de brochure van het Universiteitsfonds leest u meer over:

  • Mensen zoals u die voor de UGent kozen in hun testament
  • Welk verschil uw testament maakt voor onderzoek
  • Hoe de UGent u adviseert

Legatenbrochure (NL)


Wenst u de brochure thuis te ontvangen via de post?

Bestel gratis uw exemplaar van de brochure

Contact

Wij adviseren u met veel toewijding en expertise om uw testament zo goed mogelijk vorm te geven. 

Heeft u vragen of wil u meer weten over de UGent als goed doel? Neem dan contact op met Terry en Elien van het Universiteitsfonds. 
Dat kan via e-mail of telefonisch. 


Terry +32 9 264 83 31
Elien +32 9 264 33 88