Hervorming van het seksueel strafrecht

Wanneer
28-02-2023 van 19:00 tot 21:00
Waar
Auditorium E, Campus Aula, Universiteitstraat 4, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Gandaius Academy
Contact
gandaius@ugent.be
Website
https://gandaiusacademy.ugent.be/programma/rechtsdomeinen/2022-2023/strafprocesrecht

De aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag, geweld en misbruik is groter dan ooit. De beleidsmatige reactie daarop leidde onder andere in 2022 tot de hervorming van het Belgisch seksueel strafrecht, dat zijn oorsprong vond in de 19e eeuw. Deze studieavond biedt een overzicht van de vernieuwingen vanuit academische hoek, aangevuld met praktijkinzichten die dader- en slachtofferperspectieven belichten en stilstaan bij de noden van het werkveld.

Binnen het tijdsbestek van de studieavond wordt de focus gelegd op het wettelijk kader. De recente ontwikkelingen nopen tevens om de nieuwste inzichten uit onderzoek beschikbaar te maken. Wie daarin interesse heeft, heeft volledig vrijblijvend de mogelijkheid om het boek ‘Seksuele autonomie, normativiteit, exploitatie en deviantie: Criminologische en juridische verkenningen’ aan te kopen, waarin twintig hot topics omtrent seksuele toestemming, seksuele scripts en normen, sekswerk, seksuele exploitatie, mensenhandel, porno, en daderbehandeling en -bejegening bestudeerd worden.

Wie deelneemt aan de studieavond krijgt de kans het boek 'Seksuele autonomie, normativiteit, exploitatie en deviantie. Criminologische en juridische verkenningen' aan te kopen met 10% korting

  • 19.00 u: Voorstelling van de sprekers
  • 19.05 u: Overzicht van de vernieuwing van het seksueel strafrecht: strenger, beter, niet perfect - prof. dr. Gert Vermeulen (gewoon hoogleraar Universiteit Gent)
  • 20.05 u: Praktijkinzichten omtrent de hervorming van het seksueel strafrecht: dader- en slachtofferperspectieven belicht vanuit de advocatuur - Mr. Laurens van Puyenbroeck (praktijkassistent Universiteit Gent)
  • 20.45 u: Q&A
Registreer online