Marjan Doom (GUM)

Over mezelfMarjan Doom (© Sophie Nuytten)

Marjan Doom (UGent) verrichtte als dierenarts onderzoek op de anatomie van het bloedvatenstelsel. Vandaag exploreert ze als directeur van het Gents Universiteitsmuseum de taal tussen wetenschap, kunst en samenleving. Als curator zoekt ze steeds de dialoog met kunstenaars op en doelt daarbij bezoekers de schoonheid van het wetenschappelijk proces te laten ervaren, in alle kwetsbaarheid en menselijkheid. In haar tentoonstellingen onderschrijft ze zo ook de kracht van het wetenschappelijk denken.
Auteur van "Het Museum van de Twijfel" en TEDx-spreker.

Korte intro over de lezing

De permanente opstelling van het GUM brengt een wetenschapsfilosofische verhaallijn. Op deze manier tracht het GUM een bezoekerservaring van reflectie op wetenschap en wetenschappelijk denken te evoceren. De bezoeker ervaart een ingetogen tocht in schoonheid en verwondering doorheen het hoofd van de wetenschapper. Met deze visie ondersteunt het museum de universiteit in haar maatschappelijk rol in de vorming van kritisch burgerschap.
In deze lezing brengt Marjan het verhaal achter de schermen van het GUM en hoe het museum fungeert als activator van kritisch denken.

Wanneer?
Dinsdag 26/10 om 13:30

Waar?
FORUM (Gents Universiteitsmuseum, Karel Lodewijk Ledeganckstraat 35, hoofdingang Plantentuin)

Streaming
Volg nu live

Fysiek de lezing bijwonen?
Schrijf je in