Computer Says: minder zitten

Bijdrage van dr. Jeroen Stragier voor EOS Special - Wetenschap en Technologie

EOS-themanummer 'Technologie en Gezondheid'Autorijden, bureauwerk uitvoeren, tv-kijken, les volgen op school, ... We brengen gemiddeld acht uur per dag al zittend door. We weten al lang hoe schadelijk dat is voor onze gezondheid al lijkt de term ‘het nieuwe roken’ een verregaande vergelijking te zijn.

Toch hebben we er voor onze fysieke en mentale gezondheid alle belang bij om ons zittend gedrag te beperken of te onderbreken. Want die levensstijl verhoogt het risico op aandoeningen als diabetes type —2 en hart- en vaatziekten. Zelfs wanneer je compenseert met voldoende sport.  Om dat patroon te doorbreken kunnen we wel wat hulp gebruiken.

Steeds meer mensen gebruiken technologie en dan vooral fitness trackers of wearables om hun gezondheid op te volgen. Bekende voorbeelden zijn de wearables van het merk Fitbit Polar of Garmin.  Deze toestellen hebben functies die een rol kunnen spelen bij het beperken van zittend gedrag en bij het ondersteunen van een actieve levensstijl. Zo geven ze een inzicht in het aantal stappen dat je dagelijks zet en waarschuwen ze je wanneer je te lang stilzit vaak met de boodschap om even recht te staan. Studies bewijzen dat zo’n samenspel van monitoren en aansporen op korte termijn effectief is om zittend gedrag tegen te gaan.

Maar de effecten op lange termijn zijn minder uitgesproken. Dat kan te maken hebben met de overvloed aan waarschuwingen die je slimme horloge geeft en aan het gebrek aan accuraatheid. Zo is het perfect mogelijk dat je wearable je aanmaant om recht te staan terwijl je al een uur aan een standing desk aan het werken bent. Zulke fouten zijn nefast voor je motivatie als drager van een wearable. Op dat punt zal de technologie nog matuur worden.

En dan nog zijn er wearables die je op andere plaatsen op het lichaam kunt bevestigen en die nauwkeuriger nagaan of je al dan niet zit. Wearables geven inzicht in ongezond gedrag en helpen om dat aan te passen. Zitgedrag onderbreken al dan niet op aangeven van een wearable is een belangrijke eerste stap.

dr. Jeroen Stragier

BRON: EOS Wetenschap special - Technologie, p 26

 

Bestel het volledige magazine hier