Nieuw boek: ‘European Film Remakes’

(02-04-2021) CIMS-leden Eduard Cuelenaere, Gertjan Willems en Stijn Joye hebben een samengesteld boek gepubliceerd dat kijkt naar de tekstuele, socio-culturele, politieke en industriële dimensies van Europese remakepraktijken.

European Film Remakes (2021, Edinburgh University Press) brengt voor het eerst een reeks aan internationale onderzoekers samen om zowel de tekstuele, socio-culturele en politieke, alsook de industriële mechanismes en eigenaardigheden van de filmremake in een Europese context te bespreken. Het boek biedt een verscheidenheid aan zowel historische, theoretische als methodologische invalshoeken, waarbij Europese filmremakes als A Bigger Splash, Open Your Eyes en Perfect Strangers worden geanalyseerd. Hoewel de praktijk doorgaans als typisch Hollywoodiaans worden omschreven, toont dit boek heel mooi aan hoe filmremakes eigenlijk al altijd een belangrijk onderdeel zijn geweest van de Europese filmcultuur en -industrie.

Zodoende combineert European Film Remakes zowel historische als hedendaagse benaderingen van filmremakes in Europa, terwijl het ook:

  • Naast de tekstuele, socio-culturele en politieke dimensies de vaak verwaarloosde industriële, financiële en productiegerelateerde dynamieken van Europese remakepraktijken onderzoekt.
  • Een mix van verschillende methodologieën verstrekt, gaande van tekstuele analyses tot productie-, promotie- en receptieanalyses.
  • Zowel populaire als “art cinema” remakes in acht neemt.
  • Europese filmremakes binnen lokale, regionale, nationale, transnationale of transculturele contexten onderzoekt.
  • Nieuwe theoretische en methodologische modellen aanbiedt die zowel de unieke (of lokale) als de quasi-universele aspecten van het filmremakefenomeen in een Europese context belichten.

 

Om de introductie van het boek te lezen, kijk hier.
Voor meer informatie, kijk hier.