Programma Summer school Klimaat

Activiteiten

Lezingen

Verschillende academische en niet-academische experten gaan dieper in op verschillende thema's gerelateerd aan de klimaatcrisis. Er is telkens ruimte voor vragen en interdisciplinaire discussie.

  • Introductie planetaire grenzen en klimaat – Hans Verbeek (UGent) - Auditorium A, Technicum -3
  • Introductie tot degrowth – Julia Steinberger (University of Lausanne) - Auditorium A, Technicum -3
  • Het politieke karakter van de klimaatcrisis - An Cliquet &Thomas Block (UGent) - Leslokaal -3.1, Technicum -3
  • Economie als toolbox – Brent Bleys (UGent) - Leslokaal -3.1, Technicum -3
  • Voeding en klimaat – Charlotte Prové (UGent) - Leslokaal -3.1, Technicum -3
  • Klimaatrechtvaardigheid en sociale bewegingen - Fanny Lajarthe (Université Libre de Bruxelles) - Auditorium A, Technicum -3
  • Water en droogte - Marjolein Vanoppen (UGent) - Auditorium B, Technicum -2
  • Energietransitie - Jeroen de Kooning (UGent) - Auditorium B, Technicum -2

Workshop Trajecten

In de workshop trajecten werk je intensief met een kleinere groep studenten rond één thema in de diepte. Op vrijdag stellen de verschillende groepjes hun leerproces voor aan de andere studenten.

De verschillende workshop trajecten zijn:

1. Actie en Klimaat (Femke Lootens, Ewoud Vandepitte, Hendrik Schoukens, Frederik De Roeck)

Burgers, actiegroepen, organisaties, overheden en bedrijven zetten zich op allerhande wijzen in om de klimaatcrisis te lijf te gaan. Op welke manier kunnen ook wij een duurzame en sociaal-rechtvaardige toekomst vormgeven? Wat als demonstreren niet meer helpt? Hoe kan burgerlijke ongehoorzaamheid een rol spelen? Hoe bouw je een goed narratief op?

Dit workshoptraject is voor degenen die zich willen onderdompelen in klimaatactie. In de verschillende sessie worden verschillende tools en actievormen verkend, gaan we in de diepte in een casestudie rond juridische klimaatactie en werken we op een creatieve manier zelf een klimaatactie uit. Want ‘We are unstoppable – Another world is possible’.

2. Parlement van de Dingen / Op zoek naar een ander perspectief (Thomas Block, Ellen Vandenplas, Christel Stalpaert, Obiozo Ukpabi, Peter Aers)

"The word ‘thing' originally meant an assembly of people and the place where they met to come to discuss and come to agreement on various common matters."

Filosoof en theatermaker Peter Aers en onderzoekster Obiozo Ukpabi (Dialogics of Justice, Universiteit voor Humanistiek, Utrecht) maken deel uit van Building Conversation, een internationaal collectief van kunstenaars, filosofen en activisten, die stelt dat hoe we spreken onze toekomst verandert. Hun Parlement van de Dingen is gebaseerd op het werk van Bruno Latour en is reeds op verschillende plaatsen in Europa samengekomen. Obiozo en Peter zullen de studenten uit verschillende disciplines in de workshop begeleiden om samen een parlement op te zetten. In verschillende oefeningen zoeken we hoe we dingen een stem kunnen geven, welke er een stem moeten krijgen gegeven de klimaatmutatie en hoe we in performatieve dialogen met perspectiefwisselingen aan de slag kunnen gaan.

3. Economie en Klimaat (Erik Paredis & Brent Bleys)

“It’s the economy, stupid!” Het was de officieuze slogan voor Bill Clinton’s verkiezingscampagne in 1992. Naar de huidige economische opvattingen wordt vaak verwezen als een schuldige in het klimaatverhaal, dus wat zou er gebeuren wanneer we deze zouden aanpassen? 

In dit workshoptraject wordt ingegaan op economische aspecten van en gelinkt aan het klimaatverhaal. Wiskunde en statistiek? Neen hoor, verschillende economische vraagstukken worden vanuit een andere bril bekeken: hoe zit het met dat vele vliegen? Of wat heeft afval met economie te maken? Dan maar op naar een nieuwe economi(sch)e (theorie)?

Speeddates & Excursies

Tijdens de speeddates krijg je de kans om in kleine groepjes vragen te stellen aan mensen die nu al bezig zijn met degrowth of klimaat in hun werk, engagementen, dagelijks leven, ...

Op excursie neemt Kris Verheyen (UGent) ons mee het in het bos om daar te ontdekken welke invloed de klimaatcrisis heeft op onze ecosystemen en hoe we daarmee kunnen omgaan.

Weekoverzicht

 

Maandag 19/09

Dinsdag 20/09

Woensdag 21/09

Donderdag 22/09

Vrijdag 23/09

09.00 – 11.00

Teambuilding & groepsafspraken

Lezing: Economie als toolbox

Lezing: klimaatrechtvaardigheid

Lezing: Water en droogte

Workshop

11.00 – 13.00

Lezing: Introductie planetaire grenzen en klimaat

Lezing: Voeding en klimaat

Speeddates

Lezing: Energietransitie en hernieuwbare energie

Voorbereiden voor presentaties

13:00-14:00

Lunch

14.00 – 16.00

Lezing: Introductie tot degrowth

Workshop

Excursie naar het Aelmoeseneiebos

Workshop

Presentaties

16.00 – 18.00

Lezing: Het politieke karakter van de klimaatcrisis

Workshop

 

Workshop

 

Eindreflectie + sluiting

20.00

 

 

Keynote: Nick Meynen - Stories from Environmental Justice Frontline Heroes

 

 

Keynote: Stories from Environmental Justice Frontline Heroes

Nick Meynen (European Environmental Bureau) zal ons mee nemen rond de strijd voor ecologische rechtvaardigheid, gebreken in ons economisch systeem en hoe we op Europees niveau een systemische verandering mogelijk kunnen maken.

Voor wie: iedereen is welkom, toegang is gratis

Datum: 21/09 van 20h tot 22h

Locatie: Auditorium 3 - Suzanne Lilar, Blandijnberg 2, 9000 Gent (Routebeschrijving)

Inschrijven verplichthttps://eventmanager.ugent.be/KeynoteNickMeynen

Meer info: Facebook event

Taal

De Summer School Klimaat vindt grotendeels plaats in het Nederlands, maar drie lezingen en de keynote zijn in het Engels.

Locatie

Alle lezingen, workshops en speeddates vinden plaats in het Technicum, Sint-Pietersnieuwstraat 41, 9000 Gent. Alle locaties zijn rolstoeltoegankelijk.