Davo Maras wint Inclu-Scriptieprijs 2022

vlnr: Joz Motmans (promotor), Astrid De Bruycker (schepen Stad Gent), Davo Maras (auteur scriptie), Mieke Van Herreweghe (vicerector UGent) (vergrote weergave)

vlnr: Joz Motmans (promotor), Astrid De Bruycker (schepen Stad Gent), Davo Maras (auteur scriptie), Mieke Van Herreweghe (vicerector UGent)

(09-05-2022) Student Davo Maras heeft de zevende Inclu-Scriptieprijs gewonnen. In zijn scriptie ‘Transgender personen achter gender-binaire tralies’ doet hij onderzoek naar de ervaringen van (ex-)gedetineerde transgender personen in Belgische gevangenissen.

De Inclu-Scriptieprijs, vroeger de Scriptieprijs DiverGent, is een erkenning van de Stad Gent en de Universiteit Gent voor het werk van studenten op vlak van sociaal, kritisch engagement. Een onafhankelijke jury van professoren en onderzoekers uit verschillende disciplines en een beleidsmedewerker van de Stad Gent en van de Universiteit Gent kozen uit 31 scripties drie laureaten en de uiteindelijke winnaar. In zijn scriptie geeft Davo Maras een stem aan een moeilijk bereikbare, onderbelichte groep waar in België amper onderzoek naar gebeurt.

"Mijn thesis bouwt op de geleefde ervaringen van transgender personen in Belgische gevangenissen. Ik wil dat hun verhalen en unieke pijnpunten gehoord worden en naar buiten komen." - Davo Maras, winnaar Inclu-Scriptieprijs 2022

De masterproef belicht onder meer de dagelijkse moeilijkheden voor transgender personen in Belgische gevangenissen, instituten met een zeer strikte scheiding tussen mannen en vrouwen. Maras gebruikt daarvoor ervaringen van (ex)-gedetineerde transgender personen, gevangenispersoneel en externe zorgverleners. Hij besluit zijn studie met te stellen dat de roep om een penitentiair beleid dat rekening houdt met genderdiversiteit steeds luider wordt.

Als universiteit geloven we dat de wereld erop vooruit gaat dankzij ‘durfdenkers’ die ingaan tegen dominante opvattingen, sterke overtuigingen en conventionele kaders. Dat is ook wat we met de Inclu-Scriptieprijs willen aanprijzen. Een masterscriptie die ons durft uit te nodigen om stil te staan bij ons eigen handelen, onze eigen structuren en vanzelfsprekendheden, en buiten het klassieke kader te denken. Dat is wat ‘diversiteit en inclusie’ belichaamt. Het onzichtbare zichtbaar maken." - Mieke van Herreweghe, vicerector UGent

Meer info

Inclu Scriptieprijs