Ontdek UGent-onderzoek tijdens de archeologiedagen op 8, 9 en 10 oktober

Archeologiemarkt (vergrote weergave)

Archeologiemarkt

(08-10-2021) De jaarlijkse archeologiedagen zijn een ideale gelegenheid om meer te weten te komen over archeologie in al haar facetten. Over heel Vlaanderen worden activiteiten georganiseerd. Bij verschillende daarvan zijn UGent’ers betrokken.

Archeologische markt

Aan de Sint-Baafsabdij in Gent kan je op zaterdag 9 oktober terecht voor een gratis archeologische markt met talrijke activiteiten voor jong en oud. De Vakgroep Archeologie neemt deel met meerdere standen, vertelt er wat we kunnen leren van de studie van skeletten, en geeft doorlopende demonstraties van vuursteen bewerken.

Wereldoorlog I rond de Bellewaerde-heuvelrug

In de buurt van Ieper neemt Birger Stichelbaut van de onderzoeksgroep Conflictarcheologie je zondagvoormiddag 10 oktober mee op de Bellewaerde-heuvelrug, waar hij het verhaal vertelt van de Eerste Wereldoorlog op deze plek. Het landschap draagt er vandaag nog steeds de sporen van de oorlog. Er is bijzondere aandacht voor relicten in het landschap gezien door de bril van een archeoloog met hoogtechnologische onderzoeksmethodes. Je kan Birger ook aan het woord horen in ‘Littekens in het landschap’, een aflevering van de podcast Geheugenissen.

Onder de radar. Zoek mee naar sporen uit WOII’

Op zondag 10 oktober kan je in Maaseik luisteren naar een lezing van UGent-archeoloog Wouter Gheyle. In 2019 ontdekte hij in het Amerikaans Nationaal Archief (NARA) unieke WO II-luchtfoto’s van de provincie. Op de foto’s is het Limburg van 1943-1945 volledig te zien. Het is een prachtige bron, die nu voor de eerste keer voor iedereen te ontdekken is op het participatieve platvorm “Onder de Radar”. Wie een overblijfsel uit WO II herkent, een verhaal uit de oorlog wil delen, of een interessante locatie wil aanduiden, kan dat doen op www.onderderadar.be. Of je kan alle getuigenissen verkennen die al door anderen gedeeld zijn: dat zijn er al bijna 1500! Ook Wouter getuigt in de podcast ‘Littekens in het landschap’.

Tentoonstelling ‘Spoorzoekers. Landschap vanuit de lucht’ (doorlopend 8-10/10)

In Ename kan je het hele weekend terecht voor een inkijkje in hoe archeologen vanuit de lucht naar sporen zoeken. Kijk dwars door het bladerdak van het bos naar een tumultueus verleden. Ontdek wat graancirkels vertellen. Ontmasker vermomde bunkers en verdwenen vliegvelden. Zak door de grond tot aan de ijstijd. De tentoonstelling 'Spoorzoekers' leert je verschillende bronnen en technieken om archeologische sporen te bestuderen vanuit de lucht. Oude en hedendaagse luchtfoto's, hoogtescans,... ze onthullen hun geheimen.

Zijn er kinderen mee? Een kompas toont hen de weg naar heel wat toffe opdrachten. Zelfs kleine broer of zus bouwt zijn of haar eigen landschap vanuit de lucht.

Geen tijd dit weekend?

Geen nood! De tentoonstelling in Ename loopt ook buiten de archeologiedagen en in Gent kan je terecht voor de tentoonstelling ‘In het spoor van Letardus. Middeleeuws Maalte onder The Loop’, over de geschiedenis van het stadsdeel ‘The Loop’. Die vertelt het verhaal van de boeren die er in de middeleeuwen woonden, hun toegang tot de nieuwste technieken, en de band met de Gentse Sint-Pietersabdij. In het GUM ten slotte, vind je naast heel wat andere boeiende objecten, ook stukken uit de archeologische collecties van de UGent.