Computationeel kanker genoomonderzoek en tumor evolutie
De groep focust zich op verschillende fasen van tumor evolutie (gezonde weefsels, primaire tumoren, uitzaaiingen …), voornamelijk gebaseerd op somatische mutatie patronen.
Somatische mutaties zijn kleine fouten in het DNA die zich tijdens het leven opstapelen en uiteindelijk resulteren in de ontwikkeling van een kwaadaardige tumor. Op basis van deze mutatie patronen is het mogelijk om nieuwe kankergenen te identificeren, specifieke kwetsbaarheden van een tumor te bepalen of fundamentele processen te onthullen die zich voordoen tijdens tumorevolutie, zoals tumor-immuun interacties, de ontwikkeling van therapieresistentie of uitzaaiingsgedrag.
Onderzoeksprojecten
Immuno-editing en immuun ontwijkingsmechanismen in het kankergenoom
Het menselijke immuunsysteem speelt een sleutelrol in het controleren van tumorgroei. Dit lang bestaande idee werd de afgelopen jaren versterkt door het succes van nieuwe immuunmodulerende kankerbehandelingen. Verschillende genomische veranderingen leiden echter tot ontwijking van deze immuunreactie en een gebrek aan immunotherapie-respons. Dit project heeft tot doel deze veranderingen te identificeren en te begrijpen hoe het kankergenoom zich aanpast aan interacties met immuuncellen tijdens tumorevolutie.
- onderzoekers: Jimmy Van den Eynden, Arne Claeys
- fonds: Bijzonder Onderzoeksfonds (BOF-startkrediet)
Mutationele klonaliteit in gezonde weefsels
Kwaadaardige tumorvorming is het gevolg van de opeenvolgende accumulatie van somatische driver-mutaties. Hoewel deze mutaties de laatste jaren uitgebreid werden bestudeerd in primaire tumoren, is er voorlopig weinig bekend over hun aanwezigheid in de vroegste fasen van tumorevolutie en dus in gezonde cellen en weefsels. Dit onderzoeksproject is gericht op het identificeren en karakteriseren van vroege mutationele klonaliteit in verschillende organen waarvan bekend is dat er frequent kwaadaardige tumorvorming optreedt.
- onderzoekers: Jimmy Van den Eynden, Tom Luijts, Joachim Siaw, Arne Claeys, Wouter Willaert, Joris Van de Velde, Anne Vral, Elien Beyls
- fonds: Kom op tegen Kanker (EVdS PhD startersbeurs Tom Luijts)
ALK signaaltransductie in kanker
ALK (anaplastisch lymfoom kinase) is een eiwit dat verantwoordelijk is voor het aansturen van bepaalde vormen van neuroblastoma en andere kankertypes. Het doel van dit multidisciplinair en internationaal onderzoeksproject is om nieuwe therapeutische doelwitten te identificeren in kankertypes waarin genetische veranderingen in het ALK eiwit beschreven zijn.
- onderzoekers: Jimmy Van den Eynden, Jonatan Gabre, Joachim Siaw
- fonds: Barncancer Fonden (postdoc beurs Joachim Siaw)
Samenwerkingsverbanden
- ALK signaaltransductie in kanker: Bengt Hallberg and Ruth Palmer (Universiteit Göteborg, Zweden)
- Data integratie en biologische networken in kanker: Kathleen Marchal (UGent)
- UV mutagenese: Erik Larsson (Universiteit Göteborg, Zweden)
- Populatiemodellen voor klinische onderzoeken in silico: Emmanuel Audenaert
- Peritoneale carcinomatose: Wim Ceelen en Wouter Willaert
Publicaties (in het Engels)
Vragen?
- Jimmy Van den Eynden, onderzoeker
09 332 48 55