Kan slijtage door wrijving beter voorspeld worden in de toekomst?

(21-06-2021) In zijn doctoraat ‘Numerieke analyse van fretting-slijtage en de interactie met fretting-vermoeiing’ onderzoekt Shengjie Wang of slijtage door wrijving beter voorspeld kan worden.

Fretting is een fenomeen dat optreedt tussen twee contactvlakken wanneer deze onder normale belasting trillingen ondergaan. Bij vliegtuigen worden bijvoorbeeld klinknagels gebruikt om twee platen aan elkaar te bevestigen. Door trillingen van het vliegtuig ontstaat er fretting tussen de klinknagels en de plaat, wat soms schadelijk is voor het vliegtuig.

Fretting kan leiden tot slijtage of vermoeiing van de contactvlakken waartussen wrijving optreedt. Vanwege het nadelige effect van fretting op de verbonden onderdelen hebben onderzoekers het mechanisme en het effect van zowel fretting-slijtage als fretting-moeheid experimenteel onderzocht.

Tijdens zijn doctoraat heeft Shengjie Wang een voorspellingstool ontwikkeld die fretting-slijtagekenmerken beter voorspelt, met een hoge efficiëntie en nauwkeurigheid. Tevens werd het effect van variabele slijtagecoëfficiënt op de slijtagekenmerken geanalyseerd en werd ook de interactie tussen fretting-slijtage en fretting-moeheid in detail beschreven.

-

Bekijk het volledige doctoraat

-

Contact: Shengjie Wang

-

Redacteur: Jeroen Ongenae - Eindredactie: Ilse Vercruysse -  Illustrator: Roger Van Hecke